“Za javni prostor Beograda“

fiogf49gjkf0d
Multidisciplinarni projekatIzložba
„ Za javni prostor u gradu “
Beograd, 03 - 26. septembar 2008. (Slike sa izložbe)
132 evropska grada u konkurenciji za Nagradu


Prikazano je:
  • 174 projekta,
  • multimedijalni materijal iz kolekcije javnog prostora,
  • video materijal sa dosadašnjih takmičenja,
  • nagrađeni projekti,
  • scene sa javnih prostora evropskih gradova,
  • video arhiva snimljenih predavanja na temu javnog prostora u Barceloni,
  • štampani materijal sa temom javni prostor.

Evropa, urbana geografija
Nagrada je ustanovljena 2000. godine i jedina je te vrste u Evropi. Ima za cilj da prepozna, odbrani i promoviše javni gradski prostor. Proistekla je iz izložbe “Ponovno otkrivanje Evrope” (The Reconquest of Europe) organizovane od strane CCCB 1999.

Izložba je ponudila jasan portret pokreta za obnavljanje javnih prostora koji se proširio u evropskim gradovima tokom osamdesetih i devedesetih godina dvadesetog veka. Značaj procesa prikazanih na izložbi bio je povod da CCCB i Francuski institut za arhitekturu (Institut Français d’Architecture) ustanove European Prize for Urban Public Space. Brojne institucije u svetu evropske arhitekture dale su podršku ovoj inicijativi i sada je zajednički organizuju: -Architecture Foundation (London), -Architekturzentrum Wien (Beč), -the Cité de l’Architecture (Pariz), -Nederlands Architectuurinstituut (Roterdam) -Museum of Finnish Architecture (Helsinki), pod pokroviteljstvom CCCB.


Živa komunikacija i multidisciplinarnost
Beograd, 22. i 23. septembar 2008.

Javni razgovor sa gostima o značaju i budućnosti javnog prostora Barselone, kao mogućeg uzora za Beograd, stanja u evropskim gradovima i šansama javnog prostora u kontekstu ekonomske i socijalne tranzicije i liberalnog tržišta.

Gosti Beograda bili su gospodin Đusep Ramoneda, direktor CCCB-a, predsednik ovogodišnjeg žirija Evropske nagrade za javni gradski prostor i gospodin Manuel De Sola Morales, urbanista i arhitekta.

Sagovornici sa strane Beograda bili su urbanisti i arhitekti, sociolozi, teoretičari kulture, etnolozi, predstavnici medija, kako iz javnog tako i privatnog i nevladinog sektora. Iskustva iz gradova kakvi su Zadar, Split, Tirana, sa kojima CCCB ima ostvarenu saradnju kroz njihova učešća u konkursu mogu biti od pomoći za razumevanje tržišnog ambijenta i snage lokalnih uprava u regionu da ulažu napore u kvalitetni javni prostor.