Palilula

fiogf49gjkf0d

Gradska opština Palilula
Takovska 12,
centrala: 3236-221
www.palilula.org.rsGradska opština Palilula zauzima površinu od 44.661 ha, na kojoj živi oko 180.000 stanovnika. Graniči se sa opštinama Zvezdara, Vračar, Stari grad, Zemun i Grocka. Prostire se na obe obale Dunava.

Teritorija opštine Palilula sastoji se od tri kompleksne celine - gradske (smeštene u samom centru Beograda), prigradske i seoske, što čini spoj urbanog i ruralnog prostora, po čemu se ova opština razlikuje od ostalih beogradskih opštin

Najznačajnija arhitektonska zdanja na Paliluli su zgrada Glavne pošte u Takovskoj, Crkva sv. Marka, Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković" i Arhiv Srbije. Sedište Opštine Palilula nalazi se u zadužbini Agnije i Mihajla Srećkovića u Takovskoj ulici. U njenoj neposrednoj blizini su zgrada Radio-televizije Srbije, Dečji kulturni centar Beograd (nekadašnji Dom pionira) i jedino palilulsko pozorište - Malo pozorište "Duško Radović".


Ukoliko želite da gradite na teritoriji Opštine Palilula i potrebne su Vam informacije možete se obratiti nadležnim institucijama ili angažovati stručnjake Urbanističkog zavoda Beograda da umesto Vas istražuju i planiraju, izrađuju urbanističko-tehničke dokumente, planske dokumente, informacije, studije, analize, istraživanja, prostorno-programske provere, konkurse.


Aplikacijom BeoINFO moguća je pretraga i pregled celokupne teritorije grada Beograda po kriterijumu ulice i kućnog broja sa granicama važećih urbanističkih planova.