Okrugli sto


Okrugli sto, april 2013.

fiogf49gjkf0d

Iskustva javnih urbanističkih preduzeća
u poslovanju i izradi planskih dokumenata


Dana 19. aprila 2013. godine u Novom Sadu održan je Drugi Okrugli sto sa temom „Iskustva javnih urbanističkih preduzeća u poslovanju i izradi planskih dokumenata“.

Domaćini Okruglog stola bili su JP Zavod za urbanizam Vojvodine i JP Urbanizam - Zavod za urbanizam Novi Sad a skup je održan u svečanoj sali Skupštine AP Vojvodine.

Ovom prilikom nastavljeni su razgovori i razmena iskustava javnih preduzeća nadležnih za urbanističko planiranje, definisani različiti problema planiranja, zajednički stavovi, predlozi i inicijative.

Dr Nebojša Stefanović, dipl.prostorni planer, Direktor Urbanističkog zavoda Beograda prezentovao je materijal „Nedostaci i dileme u primeni postojeće zakonske regulative u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja – aspekt rada javnih preduzeća“. Drugo izlaganje imali su Predrag Krstić, dipl.inž.saobraćaja, direktor Sektora za saobraćaj Urbanističkog zavoda Beograda i Dragan Mihajlović, dipl.inž.građevine, koji su predstavili materijal „Odnos površina javne i ostale namene u planovima generalne regulacije grada Beograda – stanje, koncept razvoja, pravila i sprovođenje saobraćajne mreže“.

Objedinjenu prezentaciju Urbanističkog zavoda Beograda možete pogledati ovde.

Ostale materijale sa ovog skupa možete pogledati na www.zavurbvo.co.rs.

 

Okrugli sto, mart 2013.

fiogf49gjkf0d

Novija iskustva urbanističkog
planiranja većih gradova Srbije


Dana 1. marta 2013. godine u JUP „Urbanističkom zavodu Beograda“ u Beogradu održan je Okrugli sto sa temom „Novija iskustva urbanističkog planiranja većih gradova Srbije“.

Okrugli sto je organizovan u saradnji sa JP Zavod za urbanizam Vojvodine, JP Urbanizam - Zavod za urbanizam Novi Sad, JP Zavod za urbanizam Niš i JP Direkcija za urbanizam Kragujevac.

Pored razmene iskustava i razmatranja predviđenih tema, cilj organizacije Okruglog stola bio je uspostavljanje kontinualne saradnje javnih preduzeća nadležnih za urbanističko planiranje, definisanje različitih problema planiranja, ali i rada javnih preduzeća, kao i zajedničkih stavova, predloga i inicijativa.

Uvod u veoma konstruktivnu raspravu koja je iznedrila zaključke i smernice za dalji zajednički rad bile su prezentacije predstavnika organizatora skupa.

Prezentacije možete pogledati ovde:

JUP Urbanistički zavod Beograda
Sistem planova i osnovni problemi planiranja područja grada Beograda
dr Nataša Danilović Hristić, d.i.a.
Metodološki pristup i problemi u izradi Generalnog urbanističkog plana grada Beograda 2021
Milica Joksić, d.i.a.
Metodološki pristup i problemi u izradi Planova generalne regulacije građevinskog područja grada Beograda
Sanja Đorđević d.i.a., Vesna Radovanović d.i.a.
JP Zavod za urbanizam Vojvodine
Iskustvo i predlozi za unapređenje sistema ugovaranja poslova
Perica Manojlović, dipl.inž.saob.
Metodološki pristup i problemi u izradi urbanističkih planova za naseljena mesta koja su sedišta jedinica lokalne samouprave i za druga naseljena mesta na teritoriji opština AP Vojvodine
Jasna Lovrić, d.i.a.
JP Urbanizam – Zavod za urbanizam Novi Sad
Metodološki pristup i problemi u izradi Generalnog urbanističkog plana grada Novog Sada
G. Đilas, d.i.a i dr B. Vrbaški, d.i.a.
Metodološki pristup i problemi u izradi Planova generalne regulacije na teritoriji Grada Novog Sada
G. Đilas, d.i.a i dr B. Vrbaški, d.i.a.
JP Zavod za urbanizam Niš
Sistem planova i osnovni problemi planiranja na području grada Niša
dr Milica Maksić, d.i.a. i Tamara Jovanović, d.i.a.
Specifični problemi u izradi planova generalne regulacije na području grada Niša
dr Milica Maksić, d.i.a. i Tamara Jovanović, d.i.a.
JP Direkcija za urbanizam Kragujevac
Usaglašavanje i koordinacija strateških dokumenata i planske dokumentacije grada Kragujevca, PGR Centar-Stara varoš i Strategija integralnog urbanog razvoja centralne zone grada Kragujevca
Mirjana Ćirić, d.i.a.

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici javnih preduzeća nadležnih za izradu planske dokumentacije čiji su osnivači jedinice lokalne samouprave, i to: JP za prostorno i urbanističko planiranje „Urbanizam“ Sombor; JP za urbanizam grada Subotica; JP Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina; JP Direkcija za izgradnju grada Sremska Mitrovica;Javno urbanističko preduzeće „Plan“ Šabac; JP za razvoj i urbanističko poslovanje „Urboplan“ Loznica; JP Direkcija za urbanizam, građevinsko zemljište, puteve i izgradnju Valjevo;JP Direkcija za izgradnju Užice; JP Direkcija za izgradnju Jagodina; JP Direkcija za izgradnju Požarevac; JP Direkcija za izgradnju, urbanizam i građevinsko zemljište Smederevo; JP za urbanističko i prostorno planiranje, građevinsko zemljište i puteve „Gradac“ iz Čačka; JP Direkcija za planiranje i izgradnju Kraljevo; JP Direkcija za urbanizam i izgradnju Leskovac; JP Direkcija za razvoj i izgradnju grada Vranja.

Okruglom stolu su prisustvovali i predstavnici: Ministarstva građevinarstva i urbanizma; Republičke agencije za prostorno planiranje; Kabineta gradonačelnika grada Beograda; Gradske uprave grada Beograda – Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove; JP Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda; Inženjerske komore Srbije; Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije.

Posle sprovedene konstruktivne diskusije, učesnici Okruglog stola su načelno usvojili sledeće zaključke koje možete pogledati ovde.