fiogf49gjkf0d

NAGRADA RANKO RADOVIĆ

za 2009. godinu

Svečana dodela Nagrade Ranko Radović za 2009. godinu održana je 21. decembra 2009. godine u
Zadužbini Ilije Milosavljevića Kolarca.


Nagrada „Ranko Radović“ dobila je naziv po imenu profesora arhitekture Ranka Radovića (18. avgust 1935. - 16. februar 2005.).

Nagradu je utemeljilo Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije - ULUPUDS, kao osnivač, i Arhitektonski fakultet u Beogradu, Fakultet tehničkih nauka Novi Sad - Departman za arhitekturu i urbanizam, Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca, i Urbanistički zavod Beograda, kao suosnivači. Nagrada se uručuje u kasnu jesen svake godine, u maloj sali Kolarčevog narodnog univerziteta u Beogradu.

Svečana dodela Nagrade Ranko Radović za 2009. godinu održana je
21. decembra 2009. godine u Zadužbini Ilije Milosavljevića Kolarca.

Dobitnici Nagrade Ranko Radović za 2009. godinu

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović, u kategoriji "Kritičko teorijski tekstovi o arhitekturi, urbanizmu i gradu" doneo je odluku da nagradu za kritičko teorijske tekstove o arhitekturi, urbanizmu i gradu dodeli:
dr Vladanu Đokiću, dia za knjigu Urbana tipologija: gradski trg u Srbiji, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, 2009.

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović u kategoriji "Realizovano arhitektonsko delo" doneo odluku da nagradu za realizovano arhitektonsko delo dodeli:
Marjanu Đulincu, dia Borislavu Petroviću, dia, Ivanu Raškoviću, dia, Aleksandru Tomiću, dia i Nadi Jelić, dia (AGM Beograd-SM inženjering Zrenjanin) za Objekat nove Hale sportova u Zrenjaninu, 2009. godine.

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović, u kategoriji "Televizijske emisije, izložbe, multimedijalne prezentacije" doneo je odluku da nagradu dodeli:
prof. Vinku Peneziću, dia, i prof. Krešimiru Rogini, dia za Manifest digitalne kontrarevolucije u arhitekturi, prikaz nastajanja instalacije "Tko se boji vuka još u Digitalnoj eri?", 11. Venecijansko bijenale arhitekture 2008.

Učesnici konkursa su predstavljeni na zajedničkoj izložbi svih prispelih radova koja je otvorena u Zadužbini Ilije Milosavljevića Kolarca na dan dodele Nagrade 21.12.2009. godine. Izložba je trajala nedelju dana.
Tokom januara i februara 2009. godine izložba će biti održana na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.