Knjiga Jana Gela "Život među zgradama"

fiogf49gjkf0d
„Život među zgradama – korišćenje javnog prostora“, srpsko izdanje

Knjiga Jana Gela, danskog arhitekte i profesora urbanog dizajna Kraljevske danske akademije lepih umetnosti u Kopenhagenu, pod nazivom „Život među zgradama – korišćenje javnog prostora“, već više decenija nezaobilazna je literatura u obrazovanju arhitekata širom sveta. Tokom vremena, knjiga je prerađivana, dopunjavana i aktuelizovana, ali i prevođena u mnogim zemljama. Dostupna je na petnaest jezika, a sada prvi put izlazi i kod nas, zaslugom Urbanističkog zavoda Beograda.

Jasnim, razumljivim rečenicama, interesantnim ne samo usko stručnim krugovima, već i široj publici, Gelova razmišljanja o javnim prostorima oslanjaju se na dragocena iskustva prošlosti, na poimanje urbanih procesa, ali uvek i na snagu primera. Stvaranje urbanog okvira izlazi iz granica pukog ređanja zgrada, i po njegovom uputstvu postaje umetnost stvaranja odnosa zgrada i ljudi u njemu. A cilj ovog odnosa je da se svi elementi koji ga čine dovedu u vezu u kojoj su raznorodni faktori stopljeni u organizovanu celinu koja je funkcionalna, zdrava, zanimljiva i nadasve sa dušom. Takva je upravo i ova Gelova knjiga, jer je on jedan od onih autora koji pišu onako kako i zamišljaju i planiraju grad – u beskrajnom bogatstvu sadržaja, humanim prostorom, punim aktivnosti. To je i preduslov da svaki grad ispuni cilj svoga postojanja.
U prilog srpskom izdanju knjige o prijatnim gradovima i njihovim javnim prostorima podsećamo na reči profesora Ranka Radovića, prijatelja i kolege pisca ove knjige i velikog borca za kvalitetne javne prostore naših gradova: „Ne treba nama govoriti da ideje same po sebi ne čine urbanizam, još manje pojedinci i njihove knjige, ma kakve da su. Ali postoji nešto što bi se moglo zvati građenjem nove urbane kulture, za ovde i za naše vreme.“ To je pored odgovornosti u planiranju, misija ove generacije Urbanističkog zavoda Beograda, a ova knjiga jedan od najlepših napora te misije.