Књига Јана Гела "Живот међу зградама"

„Живот међу зградама – коришћење јавног простора“, српско издање

Књига Јана Гела, данског архитекте и професора урбаног дизајна Краљевске данске академије лепих уметности у Копенхагену, под називом „Живот међу зградама – коришћење јавног простора“, већ више деценија незаобилазна је литература у образовању архитеката широм света. Током времена, књига је прерађивана, допуњавана и актуелизована, али и превођена у многим земљама. Доступна је на петнаест језика, а сада први пут излази и код нас, заслугом Урбанистичког завода Београда.

Јасним, разумљивим реченицама, интересантним не само уско стручним круговима, већ и широј публици, Гелова размишљања о јавним просторима ослањају се на драгоцена искуства прошлости, на поимање урбаних процеса, али увек и на снагу примера. Стварање урбаног оквира излази из граница пуког ређања зграда, и по његовом упутству постаје уметност стварања односа зграда и људи у њему. А циљ овог односа је да се сви елементи који га чине доведу у везу у којој су разнородни фактори стопљени у организовану целину која је функционална, здрава, занимљива и надасве са душом. Таква је управо и ова Гелова књига, јер је он један од оних аутора који пишу онако како и замишљају и планирају град – у бескрајном богатству садржаја, хуманим простором, пуним активности. То је и предуслов да сваки град испуни циљ свога постојања.
У прилог српском издању књиге о пријатним градовима и њиховим јавним просторима подсећамо на речи професора Ранка Радовића, пријатеља и колеге писца ове књиге и великог борца за квалитетне јавне просторе наших градова: „Не треба нама говорити да идеје саме по себи не чине урбанизам, још мање појединци и њихове књиге, ма какве да су. Али постоји нешто што би се могло звати грађењем нове урбане културе, за овде и за наше време.“ То је поред одговорности у планирању, мисија ове генерације Урбанистичког завода Београда, а ова књига један од најлепших напора те мисије.