fiogf49gjkf0d


Društvo arhitekata Beograda je na konkursu za "Arhitektonski događaj godine", za 2009. godinu, dodelilo Priznanje Urbanističkom zavodu Beograda za organizaciju i prikazivanje Izložbe "Bečka stanogradnja – Inovativno. Socijalno. Ekološki.".

Nagrada DAB-a predstavlja priznanje za izuzetan doprinos afirmaciji vrednosti savremene arhitekture i arhitektonske kulture grada i dodeljuje se tokom Beogradske internacionalne nedelje arhitekture.

Svečana dodela nagrada obavljena je u subotu 15. maja u 16 sati, u Kulturnom centru Beograda, Knez Mihailova 6.Žiri za dodelu nagrade, u sastavu:
- Prof. Darko Marušić, d.i.a., član UO DAB-a, predsednik Žirija
- Zoran Alimpić, zamenik predsednika Skupštine grada Beograda
- Prof. dr Miodrag Šuvaković, Univerzitet umetnosti u Beogradu - Fakultet muzičke umetnosti
- Zorica Savičić, d.i.a., član UO DAB-a i
- Doc. Mr Vladimir Milenković, d.i.a., Univerzitet u Beogradu- Arhitektonski fakultet
dodelio je jednu Nagradu, tri Priznanja i jednu Pohvalu za "Arhitektonski događaj godine", za 2009. godinu.


Kriterijumi za izbor dela za Nagradu DAB-a Arhitektonski događaj godine su:
  • SAVREMENOST: Delo sadrži kreativno - kritički stav prema danas prisutnom sistemu vrednosti u arhitekturi i urbanizmu Beograda.
  • ANGAŽOVANOST: Delo donosi pozitivne promene i predstavlja pomak u odnosu na profesionalni, društveni i kulturni kontekst naše sredine.
  • KRITIČNOST: Delo otvara i problematizuje teme i pitanja od značaja za razvoj i afirmaciju vrednosti savremene arhitekture i urbanizma kao i arhitektonske etike i kulture.
  • ODGOVORNOST: Delo afirmiše i unapređuje identitet, urbani ambijent i urbani lik grada.


Nagrada DAB-a "Arhitektonski događaj godine" predstavlja priznanje Društva arhitekata Beograda za izuzetan doprinos razvoju i afirmaciji vrednosti savremene arhitekture i arhitektonske kulture grada Beograda.